Watersport

Terherne ligt centraal gelegen in Friesland en biedt uitstekende mogelijkheden voor elke vorm van watersport. Het Sneekermeer is een groot meer waar u heerlijk van de ruimte kunt genieten. Vanuit Terherne zijn er goede verbindingen naar onder andere Sneek, Grou, Akkrum, Eernewoude en de andere Friese meren.

Sneekweek

Sneekweek: 27 juli t/m 9 augustus 2019
De Sneekweek begint altijd de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus. De Sneekweek duurt vanaf deze dag tot en met de donderdag erna. De hele week zijn er zeilwedstrijden en worden er andere activiteiten georganiseerd. Er komen veel mensen op de Sneekweek af en het bruist van de gezelligheid, de terrasjes en kroegjes zitten dan ook vol. Het motto van de Sneekweek is er niet voor niks: Overdag voor de eer, 's avonds voor de sfeer.

Skutsjesilen

Skutsjesilen is synoniem met wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen, platbodems die rond de eeuwwisseling werden gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. De grote strijd bij de SKS gaat om het kampioenschap. Dat gaat naar de schipper die zo weinig mogelijk punten heeft bijeen gesprokkeld. Dat wordt berekend aan het eind van de serie van elf wedstrijden en van het totaal wordt de slechtste wedstrijd afgetrokken. Strafpunten als gevolg van een protest, mogen niet meer als slechtste resultaat worden beschouwd, dus tellen altijd mee voor het klassement.

Wedstrijden
Dag Wedstrijdplaats
Dag 1 Grou
Dag 2 De Veenhoop
Dag 3 Earnewoude
Dag 4 Terherne
Dag 5 Langweer
Dag 6 Elahuizen
Dag 7 Stavoren
Dag 8 Woudsend
Dag 9 Lemmer
Dag 10 Lemmer
Dag 11 Sneek

Brio zeilmarathon

Brio zeilmarathon:

De Brio Zeilmarathon wordt jaarlijks georganiseerd door WaterSportVereniging "Onder Ons" uit Terherne. De Brio Zeilmarathon is uitgegroeid tot een evenement met maximaal 150 boten aan de start. De route voert over een afstand van 60 km. door het zuidwesten van Friesland en leidt je vanaf het Snitser Mar via de Goaiingarypster Puollen, Noarder Alde Wei, Langwarder Wielen, Tsjūkemar en Follega naar Sloten. Dan vervolgt de route zich in noordelijke richting over het Sleatermer mar naar Woudsend, Osingahuizen en IJlst. Via de Swarte-en Wite Brekken kom je wederom over de Goaiingarypster Puollen waarna je via de Heerenzijlbrug over de Terkaplester Puollen naar Terherne terug vaart. Hier kun je na maximaal 12 uur vaartijd finishen.
Het aardige van de Brio Zeilmarathon is dat je ongeacht het type boot (deze moet wel tot de categorie open zeilboot behoren) altijd kans maakt op de hoofdprijs. Dit kan doordat de zeiltijden worden omgerekend met een internationaal gehanteerde handicapformule. Bovendien staat de aanmelding voor de Brio Zeilmarathon voor iedereen open, mits je aan de criteria voldoet m.b.t. boottype e.d.. (je hoeft dus geen lid van W.S.V. Onder Ons te zijn).
Na de finish in Terherne worden de boten afgemeerd aan de kade naast de feesttent, waar je met een Elfstedengevoel wordt onthaald. In deze feesttent, waar de entree gratis is, worden 's avonds de prijzen uitgereikt en herinneringen opgehaald met live muziek.